(recept
si oblíbilo 99 návštěvníků)
Masové kuličky z Ikea
Potřebné ingredience
Ingredience:
550 gramů mletého masa
sůl, jemný pepř
cibule
2 lžičky solamylu
hrst strouhanky
3 vařené strouhané brambory
2 žloutky
150 ml šlehačky
trošku oleje na pečení
Na omáčku:
250 ml smetany
2 lžičky solamylu
1 lžíce hořčice
150 ml vývaru (nebo vývaru z buj. kostky)
Postup přípravy
Postup:
V robotu na jemno rozsekáme mleté maso, cibuli, koření, žloutky a solamyl. Pak přendáme do mísy, mezitím uvaříme tři brambory a na jemno nastrouháme. Přidáme k masové směsi.
V míse ručně zpracujeme spolu se strouhankou a šlehačkou. Vytvarujeme menší masové kuličky (jak je známe z Ikey) a naskládáme na jemně olejem potřený pekáček.
V troubě na 200 stupňů pečeme kuličky asi 40 minut, dokud nemají typickou barvičku - hnědou, v půlce času otočíme, aby se pěkně propekla i druhá strana.
Po upečení vyndáme kuličky a do šťávy z masa přidáme šlehačku, solamyl, vývar a hořčici, vše smícháme metlou do hladka a kuličky zase ponoříme zpátky, prohřejeme a můžeme podávat
PS - cituji: Jako příloha jsou výborné vařené brambory nebo hranolky, já jsem uvařila bramborové kostky 5 minut, poté ofritovala. Nejlepší ke kuličkám je klasika - brusinky, bohužel u nás na vsi neměly, já doma taky ne, takže posloužil višňový džem. První den jsem nedala do omáčky solamyl a byla hodně řídká, druhý den jsem ho tam zamíchala a omáčka byla mňamozní. Místo džemu jsem nám dala na talíř kompotované broskve a bylo to výborný!!! Jinak kuličky opravdu nemají chybu, nevím, jestli ty vařené brambory nebo prostě to, jak jsou jemně semleté tomu dalo tu jejich typickou chuť, ale opravdu chutnaly jako v Ikee
Inspirace - www.baby-cafe.cz
V robotu na jemno rozsekáme mleté maso, cibuli, koření, žloutky a solamyl. Pak přendáme do mísy, mezitím uvaříme tři brambory a na jemno nastrouháme. Přidáme k masové směsi.
V míse ručně zpracujeme spolu se strouhankou a šlehačkou. Vytvarujeme menší masové kuličky (jak je známe z Ikey) a naskládáme na jemně olejem potřený pekáček.
V troubě na 200 stupňů pečeme kuličky asi 40 minut, dokud nemají typickou barvičku - hnědou, v půlce času otočíme, aby se pěkně propekla i druhá strana.
Po upečení vyndáme kuličky a do šťávy z masa přidáme šlehačku, solamyl, vývar a hořčici, vše smícháme metlou do hladka a kuličky zase ponoříme zpátky, prohřejeme a můžeme podávat
PS - cituji: Jako příloha jsou výborné vařené brambory nebo hranolky, já jsem uvařila bramborové kostky 5 minut, poté ofritovala. Nejlepší ke kuličkám je klasika - brusinky, bohužel u nás na vsi neměly, já doma taky ne, takže posloužil višňový džem. První den jsem nedala do omáčky solamyl a byla hodně řídká, druhý den jsem ho tam zamíchala a omáčka byla mňamozní. Místo džemu jsem nám dala na talíř kompotované broskve a bylo to výborný!!! Jinak kuličky opravdu nemají chybu, nevím, jestli ty vařené brambory nebo prostě to, jak jsou jemně semleté tomu dalo tu jejich typickou chuť, ale opravdu chutnaly jako v Ikee
Inspirace - www.baby-cafe.cz
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
KattyV
(upraveno)
3. 12. 2013, 14:49
Alino, děkuji za výborný recept, měli jsme je o víkendu a všem chutnalo.
P.A.V.L.A
(upraveno)
27. 11. 2013, 17:10
laskonka333
(upraveno)
27. 11. 2013, 15:55
ibis
(upraveno)
27. 2. 2010, 15:18
Byly výborné , sice jsem neměla brambory, takže jsem je vynechala a místo masoxu jsem dala lžičku vegety, ale i tak to byla super mňamina. Měli jsme je minulý týden v Ikee a já se těšila, že je udělám znovu, protože mladší syn mě je tam skoro všechny snědl Děkuji za recept Dita
vevercak78
(upraveno)
13. 1. 2010, 14:14
vevey
(upraveno)
12. 1. 2010, 14:50
výborné ..díky za inspiraci http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2591027
itinka007
(upraveno)
18. 2. 2009, 11:06
chtěla bych si dát i něco hotových kuliček do mražaku,mam je tam dát v syrovém stavu nebo je mám spíš upéct???Lucka
Thunderbird
(upraveno)
25. 2. 2009, 20:11
@itinka007
Luci já bych určitě dala v syrovém stavu a ani bych kuličky netvarovala, jen pořádně uchovala to hotové těstíčko na ty kulky
itinka007
(upraveno)
12. 3. 2009, 11:44
@Thunderbird
dik,asi to bude tak lepší.. a co tak je dát nachvíli předpéct tak jak jsou v ikei??
erbo
(upraveno)
28. 1. 2008, 11:10
Odhodlala jsem se a vyzkoušela tento recept - tatínek i děti nejdřív decentně a pak a nakonec to vypadalo takto takže nemám ani fotku . Chválím - dobré, jedlé, nesložité,... A jak budu mít cestu do Ikey, tak si je tam dám, ať to mohu porovnat. Evča
KÁJA 77
(upraveno)
17. 1. 2008, 14:57
Lahůdka Kuličky jsou díky bramborám a smetaně krásně jemné, měli jsme s bramb. kaší a móóóóc jsme si pochutnali Děkujeme za skvělý tip na dobrůtku
moschus
(upraveno)
11. 1. 2008, 23:45
Sice jako kuličky z Ikea nebyly,ale chuťově naprosto fantastický. .Dělali se nám boule za ušima .Určitě zařadíme do našeho jídelníčku.Děkujeme za typ.
zdee
(upraveno)
9. 1. 2008, 17:59
chtěla bych se zeptat, kolik je z toho porcí... a jaká má být ta šlehačka a jak se tam dává?
Ala198
(upraveno)
21. 1. 2008, 22:43
@zdee
Dobrý večer, já jsem udělala 72 kuliček z tohoto receptu Šlehačka - nešlehat, pouze vlít do masové směsi. Dobrou chuť Alina
Lenkacz
(upraveno)
6. 1. 2008, 8:32
vcera sem udelala k obedu a vsme moc chutnalo dekuji za inspiraci Lenka
mišus
(upraveno)
3. 1. 2008, 13:44
Kolik kuliček z tohoto množství uděláte? Do Ikey jezdíme pravidelně, ale nikdy jsem tam nekupovala jídlo. Chtěla bych Váš recept vyzkoušet!
Ala198
(upraveno)
21. 1. 2008, 22:44
@mišus
Já jsem udělala 72 kuliček Alina
Bubalka
(upraveno)
29. 12. 2007, 16:51
MASOVÉ KULIČKY Z IKEY-TO JE TO NEJLEPŠÍ, CO ZNÁM.....MÁM JICH NAKOUPENÝCH PLNÝ MRAZÁK I OMÁČKY MÁM DOST, ale toto tedy vyzkouším
itinka007
(upraveno)
27. 1. 2009, 14:13
@Bubalka
Pani Blanko ty kuličky kupujete v ikei??? kolik stoji nebo jak velké je to balení??děkuji.Lucka
Bubalka
(upraveno)
27. 1. 2009, 15:20
@itinka007
kg koulí stojí 170Kč,ale nejsou tak lahodné jako právě udělané v Ikee, já si tam 2-3 porce nechám vždy zabalit......bych se po nich utloukla....